Isolatie - Waarom is het belangrijk?

Of u nu overweegt te investeren in zonnepanelen, zonneboiler, warmtepompen of een andere groene energiebron voor uw huis, de eerste stap die u moet nemen is het verbeteren van de isolatie van uw huis. Dit zal ervoor zorgen dat u het gebruik van natuurlijke hulpbronnen maximaliseert en geen energie verspilt. Als u deze stap overslaat, zult u uiteindelijk veel geld uitgeven aan het kopen van een zeer krachtig systeem om de energiebehoefte van een slecht geïsoleerd huis te dekken.

Lees meer informatie over isolatie op www.winterpanel.com

Isolatie is een van de meest efficiënte manieren om thuis energie te besparen, want het houdt het warm in de winter en koel in de zomer. In feite schat de Energy Saving Trust dat in een jaar tijd een typische tweekamerwoning met drie slaapkamers tot £310 kan besparen op de energierekening door het installeren van zolder- en spouwmuurisolatie.

Deze gids zal u helpen het belang van de isolatie van uw huis te begrijpen en u kennis laten maken met de verschillende maatregelen die u kunt kiezen om de isolatie van uw huis te verbeteren en het zo energiezuinig mogelijk te maken.

raamisolatie

Wat is woningisolatie?

Isolatie helpt u om het hele jaar door de gewenste temperatuur in uw huis te behouden en te beschermen tegen kou in de winter en overtollige warmte in de zomer. Isolatie is ook nuttig om de geluidsoverlast te verminderen. Een goed geïsoleerde woning is zeer energiezuinig en heeft weinig extra verwarming en koeling nodig.

Hoeveel geld u bespaart door uw huis te isoleren, hangt af van verschillende factoren zoals het type isolatie en de grootte van uw huis. Bovendien zult u, afhankelijk van hoe oud uw huis is, meer of minder isolatiemaatregelen moeten nemen. Het goede is dat u over het algemeen geen bouwvergunning nodig heeft voor het inbouwen van isolatiemaatregelen en deze zullen uiteindelijk terugverdiend worden, dus het is een verstandige investering.

Meestal worden moderne huizen gebouwd volgens zeer goede isolatienormen, maar oude huizen in het Verenigd Koninkrijk hebben veel werk te doen. In het laatste geval zijn er waarschijnlijk veel opties om de energie-efficiëntie van uw huis te verbeteren. Als het te koud is, kan de warmte in alle richtingen verloren gaan, dus u moet denken aan integrale isolatie om de warmte in uw huis te houden.

U kunt ervoor kiezen om uw dak, vloeren, muren, ramen en deuren te isoleren. Het belangrijkste is de muren, want voor een typisch huis verliezen de muren zo'n 30 tot 40 procent van de warmte. Het dak komt op de tweede plaats, goed voor ongeveer 25% van het warmteverlies. Dan komen de ramen en deuren met 20% en ten slotte de vloer.

Waar zijn isolatoren van gemaakt?

dakisolatie

Er zijn verschillende materialen en kwaliteiten, maar over het algemeen bestaan goede isolatoren uit producten met een structuur die lijkt op die van wol, die kleine luchtzakjes opvangen. Stoffen zoals katoen en hennep zijn geweldige isolatoren, wat betekent dat het hebben van sterke gordijnen zal helpen om een goed geïsoleerd huis te hebben. Ook producten op basis van hout, zoals hardboard en houten deuren, zijn goede isolatoren die helpen om uw huis warm te houden. Er zijn ook sprayschuimoplossingen op basis van polyurethaan. Schuim kan worden gebruikt voor dakpannen, omdat het gaten opvult of ook de lijmvariant kan worden gebruikt rond ramen en deuren. U kunt ook kitten gebruiken om tocht door scheuren en kieren tegen te gaan.

Welke soorten isolatie zijn er?

Gevelisolatie

Afhankelijk van het type muur dat u heeft, kunt u deze gebruiken:

  • Spouwmuurisolatie (er is een opening tussen het binnen- en buitenblad). Een isolator wordt door middel van boorgaten in de muur aangebracht, die vervolgens weer met cement wordt opgevuld.
  • Massieve wandisolatie (geen spouw binnenin). Bij massieve wanden kunt u kiezen tussen binnen- en buitenisolatie. Uitwendige isolatie bedekt meestal de volledige gevel van het pand, terwijl interne isolatie over het algemeen wordt toegepast op binnenruimten.

Dakisolatie

  • Warme zolder, die direct onder het dak isoleert. Dit is duurder dan een koud hok, maar is meestal een betere isolatie.
  • Koude zolder, die direct boven het plafond van de bovenste verdieping isoleert.

Raam- en deurisolatie

Zorg voor dubbele (of driedubbele) beglazing en deuren! Dit betekent dat u minstens twee glaspanelen op enkele millimeters afstand moet hebben in plaats van één enkel glas. Dubbele beglazing beschermt u ook tegen buitengeluiden en houdt uw huis warm en stil!

Vloerisolatie

Dit kan erg duur zijn, zorg ervoor dat je het echt nodig hebt, afhankelijk van het type vloer dat je hebt. Meestal hebben moderne huizen isolatoren onder het betonnen vloeroppervlak, maar oudere huizen met hangende vloeren zullen enige investering nodig hebben. Een zeer toegankelijk alternatief voor vloerisolatie is het plaatsen van goede tapijten rondom. Dit geeft u ook een prettig gevoel bij het lopen!

gevelisolatie

Wat is de volgende stap?

Als u de isolatie van uw woning heeft gecontroleerd en geoptimaliseerd, bent u klaar om de energie-efficiëntie van uw woning de laatste hand te geven! U kunt uw huis verwarmen en uw eigen elektriciteit maken door een aantal groene energiesystemen toe te passen die uiteindelijk zichzelf terugbetalen. Zo verkleint u de ecologische voetafdruk van uw huis en bespaart u op de lange termijn ook veel geld!

Er zijn veel stimuleringsmaatregelen van de overheid op het gebied van groene energie voor huishoudelijk gebruik, als u zonnepanelen, zonneboilers of warmtepompen wilt installeren. U kunt gratis en vrijblijvend een offerte aanvragen door een formulier in te vullen op GreenMatch.nl. Dit maakt uw onderzoek een stuk eenvoudiger!